5 SEO Fabels en waarom deze niet (meer) waar zijn
Over SEO (zoekmachineoptimalisatie) is enorm veel geschreven en gezegd. Als je geen SEO-expert bent, is het bijna niet te doen om bij te blijven op dit gebied. Wij benoemen daarom hieronder 5 mythes op het gebied van SEO en vertellen we je waarom deze niet waar zijn.
Fabel 1 – Een beveiligde website (HTTPS) is niet belangrijk voor je SEO
Een SSL-certificaat is een beveiliging die je toe kunt voegen aan je website. Simpel gezegd zorgt SSL ervoor dat alle gegevens – die jouw bezoeker invult op een formulier – privé blijven. Zo’n certificaat toevoegen aan je site is juist heel belangrijk voor je SEO. Sterker nog, Google geeft websites die nog geen SSL certificaat hebben ‘strafpunten’, waardoor je minder hoog scoort in de zoekresultaten.
Fabel 2 – Pop-ups zorgen áltijd voor slechte zoekresultaten
De meeste marketeers willen met een website leads genereren. Om deze te verzamelen gebruiken ze vaak pop-ups. Google straft websites die bepaalde pop-ups gebruiken af, omdat hierdoor de gebruiksvriendelijkheid af zou nemen. En omdat Pop-ups te opdringerig zouden zijn.
Wat veel mensen niet weten is dat dit alleen geldt voor pop-ups die ervoor zorgen dat de bezoeker niet meer bij de content van de website kan wanneer ze op hun mobiel zoeken. Dit zijn vooral de pop-ups die de bezoeker eerst ‘af moet sluiten’ of ‘verbergen’ en vervolgens toegang krijgt tot de belangrijkste inhoud op een website. Alle andere pop-ups hebben dan ook geen of nauwelijks invloed op je Google-positie.
Fabel 3 – Zoekwoordoptimalisatie is dé oplossing tot SEO
Het allerbelangrijkste is dat een website vooral gebruiksvriendelijk is. Google hecht hier de meeste waarde aan. Wat niet automatisch betekent dat alle zoekwoorden in de content moeten staan. Het is belangrijker om duidelijke en interessante content te schrijven die interessant is om te lezen voor je bezoeker. Hier kun je ook synoniemen en gerelateerde kreten voor de zoekwoorden gebruiken.
Fabel 4 – H1 is het belangrijkste element op een pagina
De H1 op je website ( de eerste titel) is nog steeds belangrijk, maar niet meer het belangrijkste element op de pagina. Vroeger stond in de H1 de belangrijkste informatie, maar zoekmachines zijn tegenwoordig veel slimmer en realiseren zich dat webdesigners deze titel gebruiken voor de stijl op een pagina. De H1 is een deel van je CSS (Custom Style Sheet) waarin de ontwerper aangeeft welke lettertype en grootte gebruikt moet worden. Het maakt dus echt niet uit welke titel je gebruikt, zolang de belangrijkste content maar bovenaan de pagina staat.
Fabel 5 – Afbeeldingen zouden geen optimalisatie nodig hebben
Vroeger kon je zonder afbeeldingstitel (ook wel alt-tekst) en bestandsnamen hoog ranken in de zoekresultaten. Dat gaat niet meer op. Door je afbeeldingen de juiste benaming te geven, worden deze geïndexeerd en tellen ze dus weldegelijk mee in je zoekresultaten. Wel moeten deze afbeeldingen een BMP-, PNG-, WebP-, GIF-, JPEG-, of SVG-bestand zijn.
.